Solliciteren

Hoe moet ik me kleden voor een sollicitatiegesprek?

Hoe moet ik me kleden voor een sollicitatiegesprek?

U hebt binnenkort een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Om een verpletterde indruk te maken is de eerste impressie die u achterlaat van groot belang. Uw gesprekspartner creëert in de eerste paar seconden van de ontmoeting (onbewust) al een indruk. Heel vaak is deze eerste indruk ook een blijvend beeld. Het is namelijk heel moeilijk om van deze eerste impressie af te stappen. Hoe zorgt u voor de perfecte eerste indruk bij uw sollicitatiegesprek? Dat gebeurt mede door uw outfit!

Natuurlijk hoeft u niet altijd in een mantelpakje of driedelig kostuum te verschijnen. Vaak is een nette broek met bijpassende keurige blouse al een hele goede basis. Maar hoe zorgt u ervoor dat u nét dat stukje extra uitstraalt? En hoe kleedt u zich voor een sollicitatiegesprek? For the People geeft u vijf belangrijke tips!

Verdiep in de organisatie

Het belangrijk om u vooraf goed in het bedrijf te verdiepen. Neem een kijkje op hun social media en bekijk de ‘over ons’-pagina op de website. Vaak krijgt u dan al een goed beeld van de sfeer die er heerst binnen de organisatie en wat de medewerkers dragen. Vervolgens kunt u tijdens het sollicitatiegesprek een soortgelijk outfit dragen dat net ietsjes netter is. Zo sluit u aan bij hun stijl én ziet u er netjes uit.

Een verzorgde look

Hoe kleedt u zich voor een sollicitatiegesprek? Wellicht overbodig, maar een verzorgde look geeft ook een goede eerste indruk. Op die manier straalt u uit dat u goed voorbereid bent en er moeite in stopt. Let er dus op dat u geen kauwgum meer in uw mond hebt, uw kleding geen kreukels bevatten en uw schoenen niet afgetrapt zijn. Dat geeft een chique en nette uitstraling.

Wat te doen met piercings en tatoeages?

Vroeger luidde het advies dat u al uw lichaamsversiering het beste kon bedekken, want het zou geen representatieve uitstraling geven. Tegenwoordig is men veel ruimdenkender daarin en worden piercings en tatoeages veel meer geaccepteerd. U hoeft ze dus niet te verbergen als u op een sollicitatiegesprek gaat. Let er wel op dat ze niet alle aandacht trekken en afleiden van u als persoon.

Kleur bekennen

Kleur bekennen

De kleur van uw outfit kan ook een signaal afgeven. Meestal wilt u  op een sollicitatiegesprek een serieuze indruk maken, dus dan zijn kledingstukken in een serieuze kleur ook aan te raden. Blauw, zwart, wit en grijs zijn zakelijke tinten die u kan dragen. Met deze neutrale kleuren speelt u meestal op safe.

Tijdens een sollicitatiegesprek kan de spanning hoog oplopen en dan is de kans op transpireren groter dan normaal. Dit kan een gespannen uitstraling geven. Let daarom bij de keuze voor een bovenstuk erop of de kleur gevoelig is voor zweetvlekken. Bij donkere kleuren zijn zweetvlekken vaak minder opvallend. Deze vlekken zijn namelijk vaak minder zichtbaar bij donkere kleuren.

Tip 5: wees uzelf

Het allerbelangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is natuurlijk dat u zich op uw gemak voelt. Als u een outfit draagt waar u zich lekker in voelt, straalt u het meeste zelfvertrouwen uit. En dat is wat u als eerste indruk wil geven bij uw sollicitatiegesprek!

Heeft u meer vragen over solliciteren?

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen of hier voor alle vragen over wanneer u nieuw in dienst komt.

Wat gebeurt er als ik nieuw in dienst kom?

Ik zoek een nieuwe medewerker, wat kan For the People daarin voor mij betekenen?

Bij wie kan ik terecht voor HR-gerelateerde vragen?