Ondernemen

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Wat houdt het in?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Wat houdt het in?

Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van start gegaan in Nederland. Het doel van deze wet is om flexibele werknemers een stabielere positie in de arbeidsmarkt te geven. Wat houdt het in? For the People legt uit!

De WAB pakt voordelig uit voor zowel de werknemers en de werkgevers. De werknemers krijgen minder tijdelijke contracten aangeboden. Bovendien kunnen zij genieten van dezelfde arbeidsvoorwaarden als de collega’s die rechtstreeks in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf. Daarnaast wordt het aantrekkelijker voor werkgevers om een vast contract te geven.

De WAB voor werknemers

Het doel van de WAB is om flexibele werknemers een stevigere positie op de arbeidsmarkt te geven. Voordat de wet van toepassing was, kregen werknemers maximaal drie tijdelijke contracten in slechts twee jaar. Sinds de ingang van de WAB, is dit verruimd en mogen werknemers maximaal drie tijdelijke contracten krijgen in drie jaar. Dit betekent dus dat de werknemers langer tijdelijke contracten mogen krijgen.

Verder krijgen medewerkers in dienst bij een payrollorganisatie of uitzendkrachten minstens dezelfde arbeidsvoorwaarden als de collega’s die direct in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan salarisschalen, vakantiegeld en verlofdagen. Mensen in dienst als payrollmedewerkers zullen nooit minder verdienen dan gelijkwaardige collega’s in hetzelfde bedrijf. De medewerkers worden dus gewoon als volwaardige medewerkers gezien, die net zoveel waard zijn als de teamgenoten.

De WAB voor werkgevers

De WAB voor werkgevers

Sinds de ingang van de WAB is het voor werkgevers voordeliger geworden om een vast contract aan te bieden. Dat betekent dat met de ingang van deze nieuwe wet meer werknemers sneller een vast contract zullen krijgen.  Werkgevers betalen namelijk sinds 1 januari 2020 namelijk een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract, dan voor werknemers met een flexibel contract. Het aanbieden van een vast contract maakt het dus voordeliger voor de werkgever.

Een andere verandering die deze wet met zich meebrengt, is dat er een nieuwe optie voor ontslag is ontstaan: de cumulatiegrond. Waarbij slechts één reden op zichzelf staand geen reden voor ontslag is, kan een combinatie van meerdere redenen wel leiden tot ontslag. Zo is bijvoorbeeld enkel disfunctioneren geen reden voor ontslag, maar in combinatie met een verstoorde arbeidsverhouding wel.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de WAB? For the People weet er alles over! Neem contact op met uw Fieldmanager voor meer informatie en antwoord op al uw vragen.

Even mailen kan ook

Even mailen kan ook

Heeft u de contactgegevens van uw Fieldmanager niet bij de hand? Geen probleem, u kunt ons ook gewoon even mailen.

info@forthepeople.nl