Management

Nieuw leiderschap

Hoe kunt u het beste managen in tijden van thuiswerken?

Nieuw leiderschap

De nieuwe manier van werken en de focus op thuiswerken vraagt om flexibiliteit. Van iedereen in de organisatie. Vervolgens verandert de rol van de manager of leidinggevende hierbij ook. Er treedt een nieuwe vorm van leiderschap op. Waar voorheen het kantoor de broeiplek was van werk, is dat nu virtueel geworden. Zo krijgt teamwork ook een geheel nieuwe betekenis. Om op één lijn te blijven liggen als team, is de rol van de manager belangrijker dan ooit bij het hervormen van het nieuwe werken.

Afstand overbruggen

Als leidinggevende bent u de verbindende factor van uw team. Hoewel we elkaar misschien niet meer iedere dag op kantoor zien, biedt de virtuele omgeving alle ruimte om toch verbonden te blijven. Houd de afstand tussen u en uw collega’s klein en blijf op de hoogte van elkaars leven. Hierbij komen bijvoorbeeld ook thuiszaken, wat iemand drijft en hoe iemand zich voelt. Deze beïnvloeden immers ook iemands werkhouding en uitstraling. Heeft een van uw collega’s moeite met het scheiden tussen werk en privé? Dan praat hierover. Het nieuwe leiderschap in tijden van corona betekent ook dat u de contacten bewust warm dient te houden. Dat kan door goed in contact te blijven op verschillende vlakken. Zo verkleint u afstand tussen u en uw medewerkers.

Vertrouwen hebben en kweken

Vertrouwen hebben en kweken

Daarnaast is wederzijds vertrouwen tussen de manager en collega’s ook essentieel. Al helemaal nu de sociale controle van kantoor is verplaatst naar thuiswerken en beeldschermen. Werk resultaat gedreven en focus op de output, in plaats van het gedrag. Hier komt een groot deel flexibiliteit kijken. Zo kan het onderlinge vertrouwen tussen teamleden worden vergroot en is er een open en prettige werksfeer.

Onzekerheid wegnemen

Er gebeurt en verandert veel. Dit vraagt om te schakelen en hier komt veel onzekerheid bij kijken. Neem uw collega’s mee in uw visie en verwachtingen en stel hierbij korte termijn doelen in. Probeer zo transparant mogelijk te zijn wat betreft de doelstellingen van het bedrijf en de mogelijkheden. Zo wordt de kans verminderd voor het rondgaan van erge scenario’s en houdt u uw team op één koers.

Door het coronavirus werken we massaal thuis. Deze nieuwe manier van werken zal ongetwijfeld een belangrijk onderdeel worden in het nieuwe normaal. Vraagt u zich af hoe u als manager het beste kunt omgaan hiermee?

For the People denkt met u mee

For the People denkt met u mee

For the People denkt graag met u mee. Hiervoor kunt u gratis en en geheel vrijblijvend terecht bij ons tijdelijke MKB Ondernemersloket.
Vraag direct een gratis adviesgesprek aan