Coronacrisis

Hypotheekpauze: hulp bij betaling

U kunt de betaalpauze aanvragen tot en met 30 september 2021.

Hypotheekpauze: hulp bij betaling

De hypotheekpauze is een regeling die u kunt aanvragen als u moeite heeft om uw hypotheek te betalen. Deze betaalpauze vraagt u aan bij uw eigen bank. Om deze regeling wat duidelijker te maken, zetten we de belangrijkste informatie voor u op een rij.

De regeling in het kort 

De betaalpauze voor de hypotheek is een regeling die u kunt aanvragen bij uw eigen bank. Alle banken roepen ondernemers en ZZP’ers op om tijdig aan de bel te trekken als u betalingsproblemen voor uw hypotheek aan ziet komen. Per bank kunnen de voorwaarden verschillen, maar de overheid heeft de kaders geschetst. Over het algemeen geldt dat de regeling steeds voor een periode van drie maanden wordt afgesproken en dat die periode eventueel verlengd kan worden tot maximaal twaalf maanden. In die periode hoeft u geen (of minder) rente en aflossing te betalen. U kunt de betaalpauze aanvragen tot en met 30 september 2021.

Let op: het is geen kwijtschelding. Na afloop van de betaalpauze moet u de uitgestelde hypotheeklasten alsnog betalen. Afhankelijk van de afspraken gaan bijvoorbeeld uw maandlasten omhoog of bouwt u extra hypotheekschuld op.

Bij betaalpauzes langer dan drie maanden geeft de bank dit door aan het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registratie kan problemen geven bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening tijdens de looptijd van de betaalpauze. Na het stoppen van de betaalpauze en het hervatten van de maandbetalingen, verdwijnt de BKR-registratie weer.

Gevolgen voor de renteaftrek 

Gevolgen voor de renteaftrek 

Als de hypotheek waarvoor u een pauze wilt aanvragen na 2012 is afgesloten, dan moet u verplicht aflossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Normaal gesproken moet u een aflossingsachterstand uiterlijk het volgende jaar inhalen, anders komt de aftrekbaarheid van de rente in gevaar. Vanwege de coronacrisis maakt de overheid voor de betaalpauze een uitzondering. De betaalde rente in 2020 en/of 2021 blijft daarom in veel gevallen aftrekbaar. Vraag altijd naar de voorwaarden voor renteaftrek als u een betaalpauze aanvraagt bij uw bank.

 

Het eigenwoningforfait blijft volledig belast. Omdat u door het nemen van een betaalpauze bij sommige banken daadwerkelijk minder rente betaalt, is de aftrekpost ook lager. Een betaalpauze kan hierdoor leiden tot een fors lager fiscaal voordeel in 2020 en/of 2021.

Ontvangt u een voorlopige teruggave?  

In het geval dat u een voorlopige teruggave ontvangt, is het wellicht goed om die aan te passen om een tegenvallende eindafrekening in de belastingaanslag 2021 te voorkomen. Deze aanpassing is niet verplicht. Denkt u volgend jaar meer financiële ruimte te hebben dan nu, dan mag u ervoor kiezen om de voorlopige teruggave niet aan te passen.

De voorwaarden  

De volgende voorwaarden zijn van toepassing als u in aanmerking wilt komen voor een hypotheekpauze:

  • U moet voor 30 september 2021 met uw bank in gesprek gaan;
  • De totale betaalpauze is maximaal 12 maanden;
  • De betaalpauze start uiterlijk op 1 oktober 2021;
  • U moet voor de einddatum van de hypotheek het gepauzeerde bedrag alsnog aflossen;
  • De uitgestelde rente mag als nieuwe lening worden verstrekt;
  • Is uw hypotheekverstrekker een andere partij dan een Nederlandse bank? Dan gelden er extra voorwaarden.

Meer informatie? 

Wilt u meer informatie over de regeling voor hypotheken? Bekijk dan eens de volgende websites:

Wij staan achter onze ondernemers

Wij staan achter onze ondernemers

Ook tijdens de coronacrisis staat For the People pal achter haar ondernemers. Benieuwd wat we doen? Bekijk onze diensten.
Bekijk Onze Diensten