Coronacrisis

Loopt u (bijna) achter met betalingen?

Wat houdt bijzonder uitstel van belasting in en waar vraagt u dit aan?

Loopt u (bijna) achter met betalingen?

De Belastingdienst heeft een aantal regelingen ontwikkeld om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers te verlichten. Een van die regelingen is het bijzonder uitstel van betaling. Deze uitstel kunt u voor verschillende aanslagen aanvragen, zoals de omzetbelasting. Hoe werkt dit en hoe vraagt u dit aan? For the People zet voor u de belangrijkste informatie op een rij.

Bijzonder uitstel in een notendop 

Het bijzonder uitstel van betaling loopt vooralsnog tot en met 30 juni. U kunt uitstel van betaling aanvragen voor alle aanslagen: inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (BTW). Het uitstel wordt direct verleend nadat uw verzoek is ontvangen en het geldt voor een periode van 3 maanden. Daarna moet u het verlengen. Dit uitstel is in eerste instantie gratis: u hoeft geen verzuimboete te betalen. Tijdens het aflossen betaalt u 0,01% invorderingsrente over de belastingschuld die u heeft opgebouwd door het uitstel.

Zoals het er nu naar uitziet, loopt de regeling per 1 juli af. Wanneer u het bijzonder uitstel van betaling eindigt, kunt u weer betalingsverzuimboetes krijgen. Die moet u dan ook op tijd betalen. Het is goed om te realiseren dat u bijvoorbeeld de aangifte BTW over het tweede kwartaal gewoon op 31 juli moet hebben ingediend en betaald, terwijl u de aangiftes over de periode april 2020 – juni 2021 wel in 36 termijnen betaalt.

Let op: ook als u uitstel heeft gekregen, moet u wel uw aangiftes blijven doen. Doet u dat niet of te laat, dan moet u 4% boete betalen.

Aanvragen van het bijzondere uitstel 

Aanvragen van het bijzondere uitstel 

Het aanvragen van het uitstel doet u online via de website van de Belastingdienst. Zodra u de aanvraag heeft ingediend, krijgt u automatisch drie maanden uitstel van betaling. Die termijn kunt u eventueel nog verlengen. Daarvoor gelden aanvullende voorwaarden:

 

  • Als de belastingschuld lager is dan € 20.000,-, dan hoeft u alleen bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald;
  • Als de belastingschuld hoger is dan € 20.000,-, dan moet ook een verklaring van een derde deskundige, zoals een accountant of brancheorganisatie worden verstrekt;
  • Wilt u meer dan drie maanden uitstel aanvragen, dan mag u geen bonussen of dividenden uitkeren en ook geen eigen aandelen inkopen.

Volg het stappenplan voor het aanvragen van deze regeling. Klik op de button hiervoor!

Hoe zit het met terugbetalen? 

Vooralsnog moet het bedrag waarvoor u uitstel heeft gekregen, gewoon worden terugbetaald. U krijgt voor 1 oktober dit jaar een brief met een voorstel voor een betalingsregeling van de belastingschuld. U heeft vervolgens 36 maanden de tijd om de schuld af te lossen. Op dit moment geldt hiervoor een rente van 0,01%, maar die rente staat vast tot 31 december dit jaar en wijzigt daarna mogelijk.

In de media wordt regelmatig gespeculeerd over kwijtschelding van de schuld of een deel daarvan, maar daar is op dit moment nog niets over besloten.

Meer informatie? 

Benieuwd wat we voor ondernemers doen?

Benieuwd wat we voor ondernemers doen?

Weten hoe For the People ondernemen lichter maakt? Bekijk onze dienstenpagina via de button of neem contact met ons op.
Onze diensten