Werkstress

5 tips voor het verminderen van werkstress

Hoe gaat u om met werkstress bij uw personeel?

5 tips voor het verminderen van werkstress

Stress hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Een beetje stress kan zelfs motiverend werken. Hierdoor blijft men gefocust. Helaas zijn er ook momenten dat de stress te veel wordt. Dan is er misschien niet genoeg tijd voor een medewerker om tot rust te komen van een drukker moment. Op lange termijn kan ongezonde werkstress leiden tot mentale en zelfs ook fysieke klachten. Wat kunt u doen als werkgever, om de werkomgeving zo stressvrij mogelijk te maken voor uw personeel? Lees hieronder 5 tips voor het verminderen van werkstress op de werkvloer.

1. Zorg voor momenten van ontspanning

Geef uw medewerkers de ruimte en tijd om te ontladen en bij te komen van een drukker moment. Richt bijvoorbeeld een ruimte in waar personeel kan pauzeren of aan wat anders kan denken dan werk. Plan ook regelmatig uitjes met collega’s, zodat het personeel ook kan ontspannen in een andere setting. Ontspanning geeft namelijk frisse energie, wat weer wordt meegenomen naar de werksfeer. Bovendien bevordert dit het werkgeluk van de medewerkers.

2. Stel haalbare prioriteiten

Door duidelijke prioriteiten te stellen voor een bepaald moment, weet uw personeel waar ze naartoe werken. Zo weten ze ook welk werk voorrang heeft, en kan ander werk aan de kant worden gelegd als het geen hoge prioriteit heeft. Dat geeft interne rust en zorgt voor minder stress bij een medewerker. Het kan bijvoorbeeld helpen om een weekplanning te maken en deze samen door te nemen met een taakverdeling. Op die manier weet de medewerker waar hij of zij aan toe is. Dit zal de werkstress verminderen.

3. Moedig beweging aan

Het is bewezen dat regelmatig sporten het hoofd kalm en stabiel houdt.
Geef uw personeel bijvoorbeeld toegang tot een sportschool, of organiseer momenten van beweging tijdens werk. Dit zal leiden tot betere prestaties op de werkvloer, omdat er meer zuurstof bij de hersenen komt bij beweging. Hierdoor kan het lichaam zich beter focussen. Daarbij is sporten goed voor het immuunsysteem. Fitte werknemers worden minder vaak ziek, dan werknemers die weinig bewegen.

4. Geef vrijheid en creëer een open werkomgeving 

Door uw personeel vrijheid te geven in het doen van hun werk, toont u vertrouwen. Dit is een positieve stimulans op de werkvloer, omdat uw personeel de ruimte voelt om zichzelf te ontwikkelen. Geef uw personeel hierbij ook vrijheid om te communiceren over eventuele zorgen. Zo ontstaat er een open en veilige werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan uiten.

5. Stimuleer een positieve werkomgeving

Laat zien dat uw personeel onmisbaar is. Geef ze bijvoorbeeld oprechte complimenten wanneer ze hun werk goed doen en vraag naar hun mening bij het maken van besluiten. Zo voelt uw personeel zich onderdeel van een team, in plaats van slechts een werkuitvoerder. Door waardering te tonen voelen medewerkers zich erkend. Dit motiveert hen om nog beter hun werk te doen.

Schakel een tussenpartij in

Schakel een tussenpartij in

Soms kan het lastig zijn om direct te communiceren over zorgen of werkstress. Een professionele tussenpartij kan hiervoor de uitkomst bieden. Wij als For the People zijn expert op het gebied van personeelszaken en we zorgen al jaren ervoor dat werknemers blij en tevreden naar hun werk gaan. Dit doen we door persoonlijk in contact te staan met u en uw werknemers. Zo voorkomen wij conflicten op de werkvloer. En dat scheelt u ook weer onnodige werkstress!

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor u?

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor u?

Kijk eens bij onze diensten en neem direct contact op met uw vragen.
Bekijk onze diensten