Kokodama

Een duurzaam stukje natuur

Een duurzaam stukje natuur

“Als ik ’s ochtends een rondje door onze kas loop en alle planten zie, word ik heel erg blij.” Onderneemster Monique Ouwerling heeft het over haar Kokodama. Een bijzondere plantenpot gemaakt van kokosvezel. Wij spraken Monique over haar duurzame onderneming en het inspirerende verhaal van de Kokodama.

Van idee naar vliegticket 

Van idee naar vliegticket 

Zes jaar geleden werd het idee van de duurzame plantenpot geboren. “Mijn man en ik houden heel erg van de natuur. In onze serre mistten we hangplanten aan het plafond, maar die waren er toen alleen in plastic of stenen potten. We deden al dingen met kokosvezel en zo zijn wij op het idee gekomen.” Monique en haar man reisden af naar Sri Lanka om verschillende fabrieken te vertellen over hun idee. Het idee nam een vlucht, met als resultaat de Kokodama.

Benieuwd hoe de Kokodama volledig duurzaam wordt gemaakt? Bekijk de video voor het verhaal.

Watch video

Natuur bij de mensen thuisbrengen

De Kokodama is volledig duurzaam en wordt gemaakt zonder kinderarbeid. “Met de productie van de plantenpot en de touwtjes onderhouden we 60 tot 70 gezinnen in Sri Lanka. En dat voelt heel goed”, zegt Monique. In de grote kas van Monique kan elke plantenliefhebber zijn hart ophalen tussen de bungelende hangplanten. De planten van verschillende soorten en maten worden in de lege plantenpotten gedaan. Dan is de Kokodama klaar om te hangen of staan bij mensen thuis. Een stukje natuur bij mensen thuisbrengen, dat is de missie.

Personeelszaken uit handen 

Personeelszaken uit handen 

Het ondernemerschap zit Monique in het bloed, verschillende familieleden delen deze passie. “Het is elke dag anders, dat vind ik mooi aan ondernemer zijn”. Bij ondernemen horen ook personeelszaken. Dit laat Monique al vier jaar door For the People regelen. “Daar ben ik heel blij mee. Ik kan doen wat ik leuk vind, zoals ondernemen en met de planten bezig zijn. Het brengt mij heel veel rust. Alle regel- en wetgeving kun je als kleine ondernemer namelijk niet bijhouden en dat wordt nu volledig uit mijn handen genomen”.

Een toekomst zonder plastic 

Als Monique terugkijkt op de afgelopen zes jaar is ze vooral trots. In de toekomst wil ze de Kokodama nóg duurzamer maken. “We weten niet hoe groot onze invloed is in de hele markt, maar trendsetter zijn is ook leuk. Ik blijf dromen van een toekomst zonder plastic.”