Elk jaar doet u de aangifte inkomstenbelasting van het jaar ervoor. U ontvangt vervolgens de aanslag en krijgt of betaalt het geld in een keer. Maar u kunt er ook voor kiezen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee krijgt of betaalt u al iedere maand van dit jaar een bedrag, in plaats van volgend jaar. Weten hoe dit zit? Lees verder voor 5 vragen en antwoorden over de voorlopige aanslag.
1. Waarom zou ik voorlopige aanslag aanvragen?
De voorlopige aanslag is een uitkomst als u dit jaar al geld wilt terugkrijgen van de Belastingdienst. Of als u volgend jaar niet in een keer een groot bedrag wilt terugbetalen. Dit kan interessant zijn als u hoge kosten (hypotheekrente of zorgkosten) heeft die u mag aftrekken. In dat geval is er een grote kans dat u geld terugkrijgt. Heeft u twee of meer banen? Ook dan kan de voorlopige aanslag de moeite waard zijn, omdat u dan wellicht juist moet bijbetalen.
Berekenen of u teruggave of betaling kunt verwachten? Volg de eerste drie stappen voor een aanvraag van voorlopige aanslag.
2. Hoe vraag ik voorlopige aanslag aan?
In een paar stappen kunt u zelf online de voorlopige aanslag 2021 aanvragen. Zorg dat u alle informatie bij de hand heeft, zoals uw persoonlijke gegevens en informatie over inkomsten, rekeningen en aftrekposten. Vervolgens logt u in bij Mijn Belastingdienst met uw DigiD. Vul alle gegevens in en druk per pagina op ‘Akkoord’. Bent u klaar? Sla dan alles op, onderteken en verstuur de aanvraag. De Belastingdienst heeft een handig overzicht van de stappen die u moet nemen.
3. Moet ik elk jaar opnieuw de aanvraag doen?
Het is niet nodig om telkens opnieuw een voorlopige aanslag aan te vragen. De Belastingdienst verlengt ieder jaar uw aanvraag. Verandert uw persoonlijke situatie? Gaat u bijvoorbeeld meer of minder verdienen, heeft u een kind gekregen of start u een eigen bedrijf? Dan is het verstandig uw maandelijkse voorlopige aanslag te controleren en zo nodig te wijzigen of te stoppen.
4. Wanneer hoor ik iets over de aanvraag?
Na uw aanvraag krijgt u meestal binnen vijf weken een bericht. Heeft u na acht weken nog niks gehoord? Dan kunt u de BelastingTelefoon raadplegen.
5. Wanneer krijg ik geld of betaal ik?
Heeft u de aanvraag na 21 december verstuurd, maar wel voor 12 januari? Dan wordt u op 22 januari of 29 januari uitbetaald. Heeft u de aanvraag ingediend na 12 januari? Dan krijgt u de eerste betaling ongeveer zes weken na de aanvraag. Wanneer u juist geld moet betalen, kan dit in één keer of in termijnen.
Wilt u meer informatie over de voorlopige aanslag? Lees dan eens rustig de informatie van de Belastingdienst door.