Coronaregels

Uw zaak open op afspraak? Dit zijn de regels

Per 3 maart is winkelen op afspraak weer mogelijk.

Uw zaak open op afspraak? Dit zijn de regels

Alle niet-essentiële winkels zijn lange tijd gesloten geweest. Eerder werd het mogelijk om producten te bestellen en af te halen, sinds vorige week kunnen uw klanten winkelen op afspraak. Het kabinet heeft daarnaast plannen voor nieuwe regels vanaf 16 maart. Kunt u niet wachten om dit ook te doen of bent u al bezig? For the People zet alles wat u moet weten op een rij, zodat u de klanten weer op een veilige manier kunt verwelkomen.

Een afspraak is nodig 

U mag de klanten weer uw zaak binnenlaten wanneer zij een reservering voor een tijdslot hebben gemaakt en hier een bevestiging voor hebben gekregen. Ook zit er minimaal vier uur tussen het maken van de afspraak en het bezoek. Zo weet u precies wanneer u bezoek kunt verwachten.

Niet te veel klanten  

Niet te veel klanten  

Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in uw zaak zijn, moet u met een aantal punten rekening houden. Er mogen maximaal twee klanten tegelijk per verdieping, per tijdslot van minimaal tien minuten aanwezig zijn. Doordat de klanten alleen komen en een afspraak hebben op een tijdslot, kunt u dit beter organiseren.

Hoe zit het met personeel? 

Om de klanten goed te kunnen helpen, moet u natuurlijk ook personeel inzetten. Uw personeel telt niet mee voor het maximumaantal klanten per afdeling. Heeft u één verdieping? Dan mogen er dus twee klanten binnen zijn, samen met uw personeel.

Basisregels en extra regels 

Natuurlijk blijven de basisregels gelden, zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Als ondernemer mag u ook extra regels hanteren. U mag bijvoorbeeld klanten vragen om alleen naar binnen te komen met een mandje, zodat u precies weet hoeveel klanten binnen zijn. Ook mag u de klanten vragen om hun handen te desinfecteren bij binnenkomst.

Nu het mogelijk is om te winkelen op afspraak, kunt u uw klanten weer blij maken met uw producten of diensten. Want daar doet een ondernemer het voor. Wilt u alle regels nog eens rustig nalezen of extra informatie over bijvoorbeeld de regels rondom ‘bestellen en ophalen’? Lees hier meer informatie van de overheid.

Aangekondigde plannen per 16 maart 

Tijdens de persconferentie van maandag 8 maart heeft het kabinet nieuwe plannen aangekondigd voor winkelen op afspraak. Deze nieuwe voorwaarden zouden na goedkeuring vanaf 16 maart ingaan. De belangrijkste wijziging is dat er vanaf dat moment 1 klant per 25 m2 aanwezig mag zijn in de winkel, met een maximum van 50 klanten tegelijk. Lees hier alle plannen.