HR-manager

Personeel bij een groeiende onderneming

Een HR-manager aannemen of het uitbesteden aan een HR-afdeling op afstand?

Personeel bij een groeiende onderneming

U herkent het vast bij uw eigen bedrijf. De handel en uw bedrijf groeien. Hierdoor krijgt u steeds meer personeel. Het begon ooit als een klein bedrijf. Ondertussen is uw onderneming uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met veel personeel. In het begin regelde u zelf alle zaken rondom personeel. Het was allemaal nog goed te overzien. Maar door de groei van uw bedrijf bereikt u momenteel een belangrijk punt. Er zijn medewerkers met een hoop problemen. Het gevolg? U wilt het beleid van het personeel in uw groeiende onderneming anders inrichten. Dan zijn er diverse opties. 

Ten eerste kunt u zo door blijven gaan zoals u altijd al deed. U regelt de HR zelf of u verdeelt dit over het management. Ook kunt u een HR-manager in dienst nemen. Of u besteedt het uit aan een externe HR-afdeling op afroep. Welke variant past het beste bij u en uw situatie? U ontdekt het in deze blogpost!

De HR zelf blijven doen of verdelen over het management 

U kunt natuurlijk als directeur alles zelf blijven doen. Maar u zult ook ondertussen ook ervaren hebben dat het zeer ingewikkeld is. Bovendien verliest u hierdoor oog voor uw hoofdtaak. Vervolgens kunt u ook deze diensten verdelen over het management. Maar bij hen speelt hetzelfde als bij u. Als zij teveel met administratieve zaken voor het personeel bezig zijn, zullen zij de focus voor hun eigenlijke werk verliezen.

En wees eerlijk. Het feit dat u dit artikel leest, geeft aan dat de personeelszaken aan het overlopen zijn. U zoekt een professional ter versterking. Wat past in dat geval beter bij u? Een HR-manager in dienst nemen? Of besteedt u het liever uit aan een externe HR-afdeling?

HR-manager in dienst nemen 

HR-manager in dienst nemen 

U kunt een HR-manager in dienst nemen of zelf een HR-afdeling optuigen. Bij een grotere organisatie speelt er namelijk altijd wat. Ziektetrajecten, conflicten, talentenontwikkeling, noem maar op! Dan is het fijn om toegewijde mensen te hebben. Mensen die zich volledig bezighouden met de personeelszaken van uw bedrijf. Bovendien haalt u met zulke mensen nuttige kennis in huis. Ook zal uw personeel op een professionele manier begeleid worden.

Taken die voorkomen 
Er zullen sollicitaties, ontwikkel- en beoordelingsgesprekken plaatsvinden. Zo kunnen uw werknemers zich optimaal ontwikkelen. U bent ervan verzekerd dat de salarisadministratie correct wordt afgehandeld. Ook zullen contracten juist worden opgesteld. Bovendien worden eventuele interne problemen opgelost. Hopelijk slaat u een goede HR-manager aan de haak. Diegene zal wellicht ook strategisch het personeelsbeleid optimaliseren.

Risico eigen HR-afdeling opzetten  
Het oprichten van een eigen HR-afdeling brengt helaas ook risico’s met zich mee. Zoals u zelf ook weet, is het werk enorm flexibel. De ene week kan volledig worden gevuld met personeelszaken. Terwijl de andere week amper één dag kan worden gevuld met HR-zaken. Het hangt er allemaal maar net van af wat er speelt bij uw personeel. Hoe zal uw HR-manager dan zijn dag moeten vullen?

Nadelen HR-medewerker aannemen  
Uw aangenomen HR-medewerker is het liefst een schaap met vijf poten. Deze persoon moet namelijk specialist van veel vakgebieden zijn. Bovendien moet deze persoon het ook allemaal zelfstandig uitvoeren. Deze duizendpoot is een accountant, bedrijfskundige en psycholoog in één. Hij of zij kan de salarisadministratie bijhouden, contracten opstellen en ontwikkelgesprekken voeren.

Daarnaast is uw interne HR-manager een directe collega van uw medewerkers. Dat levert natuurlijk een persoonlijke band op. Helaas kan dit in veel gevallen iets té persoonlijk worden. Dit zorgt voor blinde vlekken. Als men iemand op een dieper en persoonlijk vlak leert kennen, is het een uitdaging om objectief te blijven. Juist door die persoonlijke connectie. Als HR-manager is het aan te raden om een bepaalde mate van persoonlijke afstand te behouden. Zo behoudt deze persoon de helikopterview en laat zich niet afleiden door emotionele banden.

Personeelszaken uitbesteden aan een HR-afdeling op afstand 

Personeelszaken uitbesteden aan een HR-afdeling op afstand 

U kunt ook uw personeelszaken uitbesteden aan een externe professionele HR-afdeling. Deze partij heeft alle benodigde specialisten in dienst. Van salarisadministrateur tot boekhouder en advocaat. En van HR-manager tot vertrouwenspersoon en ontwikkelcoach. Voor ieder onderdeel heeft deze organisatie een specialist voor u klaarstaan. Deze externe partij maakt onderdeel uit van uw team, maar opereert op afstand.

Bij For the People zult u een toegewijde HR Fieldmanager krijgen. Deze persoon staat altijd voor u klaar. Bovendien komt zij ook regelmatig bij uw bedrijf langs. Gewoon, om bij te kletsen met u. En om uw personeel beter te leren kennen. Maar ook om  brandjes te blussen als het nodig is. De HR Fieldmanager voelt voor uw medewerkers als een neutrale vertrouwenspersoon. Dat komt omdat ze haar niet op dagelijkse basis zien. Deze tussenpersoon zal altijd voor u en uw medewerkers klaarstaan. Zij zal altijd op zoek gaan naar de beste mogelijkheden! Daarnaast zorgt onze professionele achterban dat uw personeelszaken altijd goed geregeld zijn.

De mensen op de externe HR-afdeling weten waar ze het over hebben  
Een externe partij focust zich niet alleen op uw bedrijf. Maar ook op andere groothandels en MKB-bedrijven. Daardoor heeft zij een onuitputtelijke bron van ervaring en kennis paraat. Wat voor u wellicht een ingewikkelde kwestie is, zal voor de externe partij gesneden koek zijn. Als er een verandering in de cao aankomt, ziet de externe HR-afdeling dit al in een vroeg stasium aankomen. Vervolgens zult u tijdig geïnformeerd worden.

Heeft u een medewerker met een ziektetraject? Misschien heeft u het nog niet vaak meegemaakt. Dat maakt de administratie en begeleiding ingewikkeld. De externe HR-afdeling heeft daar wel veel ervaring mee. Door ervaring met soortgelijke gevallen, kan de externe partij u gericht informeren.

Een externe HR-afdeling, dat klinkt duur… 

Een externe HR-afdeling, dat klinkt duur… 

Tenslotte het kostenplaatje. Dat is ook heel belangrijk voor een ondernemer. Ja, u wilt het goed regelen voor uw personeel. En nee, het mag niet teveel kosten. De kosten van een HR-manager kunnen al gauw oplopen tot zo’n € 60.000,- per jaar. Een externe afdeling bij For the People is veel goedkoper. Benieuwd wat de kosten voor u zullen zijn? Maak dan een afspraak met For the People! Wij informeren u graag en vrijblijvend over onze HR-afdeling op afstand.

For the People helpt ondernemers zoals u

Bent u een ondernemer? En wilt u meer weten over de ondersteuning op het gebied van personeelszaken? Vul het onderstaande contactformulier in. Wij nemen snel contact met u op!

[zohocrm-web-form name=q8eIq]