cao

IFA voor poeliers

Nieuwe cao voor poeliers en wildveehandelaren

IFA voor poeliers

Bij poeliers is een sterk team essentieel. Op de werkvloer hebben collega’s soms verschillende taken. Daarom zijn de meest voorkomende functies voor poeliers opgenomen in de huidige cao. Maar werkzaamheden en functies veranderen met de tijd mee. Want het vak is niet meer wat het twintig jaar geleden was. Daarom blijft de cao ook vernieuwen. Zo gaat het vak mee met zijn tijd. Zo wordt iedere medewerker eerlijk beloond. Op dit moment is de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW) met betrokken partijen bezig met het vernieuwen van de cao. Hoe wordt de IFA voor poeliers bepaald? Dat leest u in deze blogpost!

Wat is nieuw?

Een functiewaarderingssysteem dat eerlijker is voor werknemers. Een functiewaarderingssysteem is een manier om verschillende functies binnen een sector of bedrijf te ordenen. Het geeft inzicht in de verschillende zwaartes van de functies ten opzichte van elkaar. De NBPW gebruikt hiervoor de Integrale Functie Analysemethode, oftewel IFA. Op deze manier wordt het niveau en de zwaarte van verschillende functies ingeschaald. De IFA werkt met een puntensysteem. Deze punten worden uitgedeeld op basis van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Hieruit volgen een aantal functiegroepen. Deze groepen bepalen in welke salarisschaal een medewerker valt. Kortom: een eerlijk systeem om medewerkers uit te betalen, gebaseerd op de specifieke taken die zij verrichten.

Wat verandert er voor uw medewerkers?

Het nieuwe systeem zorgt voor categorisering voor uw medewerkers. Dat is gekoppeld aan een minimumloon. Collega’s die nu hetzelfde uitbetaald krijgen, kunnen na de verandering zomaar in een andere salarisschaal vallen. Dit hangt af de werkzaamheden en zwaarte van taken. Het is daarom belangrijk dat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen. Zo komen u en uw medewerkers niet voor verrassingen te staan.

Wat verandert er voor u, als ondernemer?

Voor u, als ondernemer, houdt het in dat u uw medewerkers opnieuw moet indelen. Dit doet u door met iedere werknemer in gesprek te gaan. Samen stemmen jullie overeen welke werkzaamheden diegene precies uitvoert. Daarna kijkt u, middels de IFA, in welke categorie deze werkzaamheden vallen. Zijn er veranderingen? Dan kijkt u naar de salarisadministratie. Deze moeten worden aangepast. Denk hierbij aan nieuwe loonstroken en nieuwe arbeidscontracten opstellen.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Wanneer de aanpassingen van start gaan, is het belangrijk om bij iedere werknemer na te gaan wat er verandert. Zo voorkomt u eventuele boetes. Bovendien houdt u uw medewerkers tevreden. Dit proces kan nog best een gepuzzel zijn. Het inschakelen van een professionele partij kan u veel tijd en zorgen besparen. Deze partij is expert op het gebied van de laatste ontwikkelingen. Zij stellen de juiste vragen en weten hierdoor efficiënt de nieuwe indeling te maken. Hierdoor kan iedere medewerker snel en goed worden ingedeeld volgens de IFA voor poeliers. Zij zijn hierbij ook het directe aanspreekpunt voor de medewerker wanneer er klachten zijn. Bijvoorbeeld wanneer medewerkers het niet eens zijn met hun indeling. Dit scheelt enorm veel gedoe voor u als ondernemer.

Wilt u meer weten?

For the People begrijpt de ondernemers als geen ander. We zijn immers zelf ook ondernemer. We denken graag met u mee bij de nieuwste ontwikkelingen rondom het cao. Toen in 2018 de ORBA voor de branche van de slagers inging, hebben wij veel ondernemers geholpen. Bijvoorbeeld bij het voeren van persoonlijke gesprekken met medewerkers. En vervolgens bij het indelen van de salarisschalen. Dit doen wij snel door onze expertise van de ontwikkelingen in de sector. Ook bij problemen of klachten zijn wij het eerste aanspreekpunt voor de medewerker. Kortom: we denken met uw bedrijf mee en staan klaar voor u als ondernemer.

For the People maakt ondernemen lichter. Wij zijn gespecialiseerd in personeelszaken. Zo kunt u zorgeloos doen waar u het beste in bent: ondernemen.

Wij denken met u mee

Wij denken met u mee

Wilt u snel en goed geholpen worden bij de nieuwe IFA? For the People helpt u graag! Dus boek nu een afspraak om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Boek de kosteloze IFA-scan!