NOW-regeling

Hoe betaal ik mijn werknemers door in de crisis?

Hoe betaal ik mijn werknemers door in de crisis?

Door de coronacrisis is het voor sommige ondernemers lastiger om hun medewerkers door te betalen. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken een nieuwe regeling opgesteld. Namelijk de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hierdoor krijgt u meer zekerheid om uw medewerkers door te betalen in de crisis.

Wat is de NOW?

Deze regeling is er om alle werkgevers een extra steuntje in de rug te geven. Werkgevers die omzetverlies verwachten, kunnen er beroep op doen. Zo de werknemers gewoon worden doorbetaald. Dat geldt zowel medewerkers met een vast als flexibel contract. Met deze regeling wil het kabinet werkloosheid voorkomen.

Hoe werkt de NOW?

Hoe werkt de NOW?

De regeling is ingegaan per 1 maart 2020 en loopt via het UWV. Heeft u werknemers in dienst? En verwacht u ten minste 20% omzetverlies? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de NOW-regeling. In haar huidige vorm komen werkgevers in aanmerking voor compensatie van loonkosten tot 90% van het loon. De exacte hoeveelheid van de tegemoetkoming hangt af van het totale omzetverlies. Een voorwaarde voor de NOW-tegemoetkoming is wel dat u uw werknemers 100% doorbetaalt. Bovendien mag u uw medewerkers niet ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. De aanvragen lopen via het UWV.

Wie komen in aanmerking voor de NOW?

Bedrijven die meer dan 20% omzetverlies verwachten gedurende drie maanden per 1 maart, kunnen een aanvraag indienen. Ook kunnen bedrijven hierbij recente ontslagen weer intrekken. De NOW geldt voor zowel vaste als flexibele contracten. Bovendien vergoedt de NOW tot maximaal 90% van de loonkosten. Dat geldt voor de maanden maart, april en mei. 80% hiervan is in de vorm van een voorschot. De definitieve vaststelling van de hoogte van de NOW volgt aan het einde van de periode. Want dan is  het uiteindelijke omzetverlies bekend.

Kom ik ook in aanmerking voor de NOW?

Bent u benieuwd hoe u alles uit de NOW kunt halen? Of hoe u uw personeel het beste kunt inzetten nu? Of heeft u andere vragen? Wij als For the People staan naast u als ondernemer. We zijn immers zelf ook ondernemers. For the People begrijpt u als geen ander. Samen met u blijven we op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op alle gebieden van het ondernemen. Ook denken we mee met allerlei vraagstukken. Raadpleeg ons MKB Ondernemersloket voor meer informatie.

For The People helpt ondernemers

For The People helpt ondernemers

U kunt geheel vrijblijvend terecht bij ons tijdelijke Ondernemersloket met alle vraagstukken die zijn ontstaan door het coronavirus.
Vraag gratis advies aan