Feedback

Het geheim van goede feedback 

Geef opbouwende feedback en ontwikkel jullie team verder dit jaar!

Het geheim van goede feedback 

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Willen jullie je als team dit jaar nog verder ontwikkelen? Geef dan goede feedback aan elkaar! Onze HR Fieldmanager Valerie liet in een eerdere blog al weten dat feedback geven zelfs zorgt voor meer motivatie. Maar hoe geef je nou goede, opbouwende feedback? Lees verder en wordt de koning(in) van de feedback.

Maak je feedback positief 

Of feedback opbouwend overkomt, hangt af van hoe je het verpakt. Met een negatieve insteek kan je feedback overkomen als kritiek. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg daarom dat je je collega niet bekritiseert, maar laat blijken dat je graag wil dat jullie je als team verbeteren. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je dit op deze manier aanpakt. Ik denk dat je het jezelf en het team makkelijker maakt wanneer je het op deze manier aanpakt.”

Kies het goede moment 

Kies het goede moment 

Is het even heel druk op de werkvloer? Wacht dan met het geven van feedback. Bespreek de punten bijvoorbeeld als het rustiger is, of aan het einde van jullie shift. Maar, let op. Te lang wachten met je feedback kan er ook voor zorgen dat de boodschap niet overkomt. Het is lastig om je punt te maken wanneer het gaat over een gebeurtenis van twee weken geleden.

Geef voorbeelden 

Wanneer je een collega feedback geeft, maak het dan concreet. Geef voorbeelden van situaties waar het werk beter kon én voorbeelden van hoe het ook kan. Zo focus je niet alleen op het negatieve, maar draag je ook meteen verbeteringen aan. Je collega weet meteen dat je openstaat om mee te denken!

Wees sportief 

Je hebt je collega opbouwende feedback gegeven. Geef hem of haar ook de kans om hierop te reageren. Ga in gesprek en bied je hulp aan als je collega die nodig heeft. Maar misschien wel nog belangrijker: geef aan dat jij ook openstaat voor de feedback van jouw collega’s. Op die manier ontstaat er een werksfeer waarin iedereen elkaar feedback kan en mag geven.

Goede en opbouwende feedback binnen je team zal er dus voor zorgen dat jullie je steeds meer ontwikkelen en verbeteren. En dit zorgt direct ook voor meer motivatie om er alles uit te halen op de werkvloer! Meer tips nodig? Neem contact op met je persoonlijke HR Fieldmanager.