Coronaregels

5 coronadilemma's op de werkvloer

Wat kunt u wel of niet doen tijdens coronatijd?

 5 coronadilemma's op de werkvloer

Als ondernemer moet u zich aan veel regels houden, vooral nu in coronatijd. We kunnen ons voorstellen dat u en uw personeel regelmatig tegen verschillende coronadilemma’s aanlopen. Wat mag nu wel of niet? For the People denkt graag met u en uw medewerkers mee, voor een fijne en veilige werkomgeving. Lees verder voor vijf coronadilemma’s en hoe u hiermee omgaat.

1. Thuiswerken is niet mogelijk bij mijn zaak, wat kan ik wel doen? 

Als thuiswerken niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u een kapperszaak heeft, kunt u de werktijden spreiden. Op de werkvloer moet het altijd mogelijk zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden of gebruikt u spatschermen. Zo zorgt u voor een veilige werkomgeving.

2. Een huisgenoot van mijn medewerker is ziek, moet hij of zij komen werken? 

Wanneer een huisgenoot van uw medewerker kampt met verkoudheidsklachten of koorts, moet uw medewerker voor de zekerheid thuisblijven. Dit geldt niet voor cruciale beroepen, dan mag uw medewerker naar werk komen. En bij klachten van u of uw medewerkers, neemt u de juiste, dan geldende maatregelen.

3. Wel of geen mondkapje dragen op de werkvloer? 

3. Wel of geen mondkapje dragen op de werkvloer? 

Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes, dus ook in uw zaak. Voor contactberoepen zoals kappers, geldt ook dat ze een mondkapje moeten dragen. U kunt uw medewerkers hierbij helpen door mondkapjes beschikbaar te stellen.

4. Mijn medewerker gaat op vakantie naar een risicogebied, mag dit? 

Wanneer uw werknemer naar een land reist met een oranje of rood reisadvies, kunt u dit niet verbieden. Uw medewerker moet wel rekening houden met de quarantaine, deze dagen moeten binnen de afgesproken vakantiedagen vallen. Bespreek dit vooraf goed met elkaar om misverstanden te voorkomen.

Hoe komt u de lockdown door wanneer uw zaak gesloten is? Klik op de button voor 6 tips.

5. Hoe zorg ik ervoor dat de sfeer op de werkvloer positief blijft in deze tijd? 

Soms kan het lastig zijn om positief te blijven, wanneer uw zaak al een tijd (gedeeltelijk) gesloten is. Een fijne sfeer op de werkvloer zorgt ervoor dat uw medewerkers beter hun werk kunnen doen. Betrek uw medewerkers in de bedrijfsvoering, geef complimenten aan elkaar of ontspan een keer met een online borrel of andere activiteit.

Zoekt u de antwoorden op nog veel meer coronadilemma’s? Op het Ondernemersplein van de overheid vindt u meer informatie.

Vragen? Uw Fieldmanager denkt mee

Vragen? Uw Fieldmanager denkt mee

For the People denkt graag mee met haar ondernemers en hun medewerkers. Heeft u als ondernemer vragen of heb je als medewerker ideeën hoe het beter kan op de werkvloer? Jullie persoonlijke Fieldmanager staat open voor alle vragen en ideeën!
Contact mijn HR Fieldmanager